fbpx

Vad är PCOS?

Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) är en av de vanligaste förekommande hormonella rubbningarna.

PCO står för polycystiska ovarier vilket betyder ”äggstockar med många små cystor”. Det är egentligen missvisande eftersom vid PCO är en äggstock eller båda äggstockarna förstorade och fyllda med äggblåsor, inte med cystor. 

Vid PCOS mognar inte äggblåsorna tillräckligt för att det ska bli ägglossning.

Hur vet jag om jag har PCOS?

Många gånger upptäcker kvinnan inget förrän hon får svårigheter med att bli gravid. De flesta har långt mellan menstruationerna eller ingen menstruation alls. Orsaken till den uteblivna eller oregelbundna menstruationen beror på att äggen inte utvecklas tillräckligt, vilket leder till utebliven ägglossning och därmed utebliven menstruation. Vissa kvinnor har ett högt BMI och övervikt. Kraftigare kroppsbehåring (hirsutism) och akne kan också vara symtom på PCOS.

Hur vanligt förekommande är PCOS?

Man uppskattar att mellan 10–20 procent av alla kvinnor är drabbade.

Olika från person till person

Det finns olika ”grader” av PCOS. Ungefär hälften av alla med PCOS har lätt för att gå upp i vikt. Kvinnor med PCOS har ett överskott av testosteron, vilket också kan variera mellan olika personer. En del har svårare akne och/eller ökad kroppsbehåring.

Vad vet vi om orsakerna till PCOS?

Det är inte helt klarlagt varför vissa kvinnor får PCOS.  Orsakerna kan vara genetiska (ärftliga), men kan även bero på omgivningsfaktorer.

Forskarna har funnit två hörnstenar vid PCOS; rubbningar i systemen för reglering av testosteron samt rubbningar i systemet för blodsocker. Dessa båda system kan påverka varandra och forskarna har ännu inte klarlagt hur och enligt vilka mekanismer som PCOS uppstår. Det man vet är att dessa rubbningar skapar tillsammans eller var och en för sig en obalans, vilket leder till PCOS´s olika symtom.

När ska jag söka vård?

Om du har färre än fyra menstruationer per år och/eller fått ökad kroppsbehåring och/eller har svårt att bli gravid bör du kontakta en gynekolog eller en vårdcentral.

Vill du bli gravid och vet att du har gles, eller ingen menstruation alls, är det viktigt att göra en medicinsk utredning för att ta reda på eventuella bakomliggande orsaker. Läkaren beslutar om åtgärder och eventuellt medicinering för att få igång ägglossningen.

Du kan läsa mer om PCOS på 1177.se.